Quantcast
Channel: Viktnedgång – Diet Doctor
Viewing all 1426 articles
Browse latest View live

Måste man räkna kalorier för att gå ner i vikt?

$
0
0

Fung

Måste man räkna kalorier för att gå ner i vikt? Nej, självklart inte. Men VARFÖR är svaret nej, och VARFÖR förstår fortfarande de flesta vetenskapsmännen och mediepersonligheterna inte detta?

Det finns ingen på planeten som bättre förklarar detta på ett enkelt sätt än dr Jason Fung. Han är ett fenomen.

Här är vår videointervju, som nu finns tillgänglig på vår medlemssida:

Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt? – intervju med dr Jason Fung

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom andra intervjuer, föreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Fler videor med dr Jason Fung

fungfung

fungfung

fungfung

fungfung

fungfung

fungFung

Mer från Low Carb Vail

FungRosedale

RosedaleHallberg

FungHallberg

ChatterjeeShanahan

Inlägget Måste man räkna kalorier för att gå ner i vikt? dök först upp på Kostdoktorn.


”Jag tror att alla kan göra detta. Det är enkelt…”

$
0
0
Untitled-2

Före och efter

Jia Ma hade varit överviktig i hela sitt liv men hade inte motivation att sluta med sina dåliga vanor. Inte förrän han fick en hjärtattack och hans läkare sa till honom att han behövde gå ner i vikt om han ville fortsätta leva.

Ma letade efter verktyg på nätet och hittade LCHF. Det här hände:

Mejlet, översatt från engelska

Hej där, jag heter Jia Ma, 35 år gammal. Först och främst vill jag tacka för er fantastiska hemsida. Jag vill dela med mig av min historia här och uppmuntra fler till LCHF-kost.

Jag är inte en bra berättare och detta är inte mitt modersmål, så jag ska fatta mig kort. Jag åt en massa skräpmat förut, drack läsk, åt snacks mitt i natten. Det fanns ingen dålig matvana som jag inte hade. Jag pendlade mellan 108 och 113 kg under hela mitt vuxenliv. Och plötsligt fick jag en hjärtattack.

Min läkare sa att jag behövde gå ner i vikt, annars skulle jag dö ung, så jag kollade runt och fann denna hemsida.

Det var väldigt svårt den första månaden, varje gång jag hade sug efter kolhydrater så gjorde jag ett lågkolhydratmellanmål för att bli mätt, sedan under den andra månaden började jag gå ner i vikt varje vecka.

Ibland föll jag av banan eftersom jag dricker för mycket vin och vodka, så ha det i åtanke.

Då vägde jag 110 kg, nu väger jag 81. Min läkare säger att jag är jätteduktig och att mina blodvärden är mycket bra.

Jag hoppas och tror att alla kan göra detta. Det är enkelt, det är hälsosamt.

Jia Ma
26/6/2016

Kommentar

Grattis Jia Ma! Fortsätt så – du har säkert ett långt, friskt liv framför dig.

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 380 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Jag tror att alla kan göra detta. Det är enkelt…” dök först upp på Kostdoktorn.

Vad äter personer som lider av övervikt och fetma?

$
0
0

challenge-copy-9-800x778

Här är vad en grupp kvinnor som lider av fetma och övervikt äter (via dr. Ted Naiman).

Säger det dig något?

Och här är vad den genomsnittlige amerikanen äter på en dag:

IMG_0821

Av någon anledning pågår en fetmaepidemi. Vad kan problemet vara?

Dr. Ted Naiman

Bara som kontrast, detta är vad Dr. Naiman äter på en dag.

Ted Naiman's Daily Food Intake

Och vad händer när du äter så mycket fett? Detta:

Mer

Hur man går ned i vikt

LCHF för nybörjare

Video om viktnedgång

De 5 bästa tipsenHur du äter LCHF - presentationsbild

De 5 vanligaste misstagen på LCHF

Video - Hur insulin styr din vikt3

Film

Carb-Loaded fathead

Inlägget Vad äter personer som lider av övervikt och fetma? dök först upp på Kostdoktorn.

Ingenjören som vet mer än din läkare – hela intervjun

$
0
0


Kan en ingenjör veta mer än sin läkare om hur man blir frisk, eller rättare sagt – tre av sina läkare?

När det gäller hur man använder kost för att bli frisk är svaret ja. Möt Ivor Cummins, som tvingades bli expert på området för att bota sig själv.

Ivor Cummins är högutbildad problemlösare. När hans blodprov tydligt visade att han led av leverproblem – det väldigt vanliga problemet fettlever – bestämde sig Cummins för att hitta lösningen på problemet. Han hittade den, och snart hade han gått ner mycket i vikt och leverproblemen försvann.

Med det följde frågan – varför förstod en ingenjör snabbt hur han skulle bota sig själv genom mat, när ingen av hans läkare kunde hjälpa honom?

Jag intervjuade Ivor Cummins för inte så länge sedan och det är verkligen en intressant och insiktsfull historia. Hela intervjun har tidigare bara varit tillgänglig på våra medlemssidor, men nu kan alla se den här. Dela gärna!

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se ännu fler intressanta intervjuer, föreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Nytt på medlemssidorna

ShanahanFung

RosedaleFung

Innehållsförteckning

  0:22  Ivor var tvungen att leta själv
  3:05  Så gjorde Ivor
  4:57  The Fat Emperor
  9:30  Hur hamnade vi här och vilken väg leder framåt?

Mer med Ivor Cummins

Cummins blogg: The Fat Emperor

Orsaken till hjärtsjukdom – och proverna som kan rädda ditt liv

Testa medlemskapet här (gratis i en månad).

Inlägget Ingenjören som vet mer än din läkare – hela intervjun dök först upp på Kostdoktorn.

”Jag är så mycket gladare och har så mycket mer energi och drivkraft”

$
0
0
Före och efter

Före och efter

Rachel Willis åt nyttigt. Ändå gick hon upp mycket i vikt. Hon kände sig trött, hade kronisk smärta och njöt helt enkelt inte av livet.

En dag snubblade hon över LCHF och hennes liv tog en vändning till det bättre. Det här är vad som hände:

Mejlet, översatt från engelska

2007 fick jag diagnosen hypertyreos. Jag tog över ett dussin tabletter varje dag, bland annat medicin för sköldkörteln och betablockerare för att hålla ordning på min överdrivet höga puls. 2009 slutade min sköldkörtel att reagera på medicineringen och jag fick den bortopererad. Jag fick höra att det var normalt att gå upp i vikt efter operationen, vilket jag också gjorde.

Jag såg mig själv som hyfsat hälsosam. Jag växte upp i ett hem där vi fick god mat lagad från grunden, där man trodde på att begränsa intaget av skräpmat och att istället äta nyttigt. När jag flyttade hemifrån och gifte mig fortsatte vi med de vanorna, även om det smög sig in lite skräp. I januari 2015 vägde jag mitt tyngsta, 95 kilo. Innan operationen vägde jag 65 kilo. Jag visste att jag var tvungen att gå ner i vikt, men jag kunde bara inte hitta motivationen. Jag åt fortfarande enligt rådande kostråd; mycket kolhydrater, fettsnåla produkter, allt med måtta etc.

I december 2015 kände jag att det fick vara nog. Jag vägde över 90 kilo. Jag hade gått ner några kilo, men var less på att känna mig fet, trött och sjuk. Jag hade kronisk smärta i leder och muskler. Min kropp reagerade med kraftig smärta, även på minsta lilla. Jag njöt inte av livet som jag skulle kunna göra. Jag var lynnig och lättirriterad. Jag hade inte energi att leka med min fyraåriga dotter, vilket fick mig att känna skuld.

Jag började söka efter en hälsosammare livsstil och snubblade över LCHF via en facebookvän. Jag gick med i några LCHF-grupper jag hittade på Facebook, bland annat Beginners LCHF/Banting, som kom att bli mitt LCHF-hem! Jag läste mycket och såg ett par filmer i ämnet. I januari 2016 kastade jag mig in i denna nya livsstil och jag har inte tittat i backspegeln en endaste gång!

Jag väger nu 76,5 kilo och har alltså gått ner 18,5 kilo. 14 av de kilona har försvunnit med hjälp av LCHF under de senaste fem månaderna, utan träning. Jag har gått från storlek 48 till 42/44 i jeans och i toppar från 46 till 40. Min kroniska smärta är snudd på försvunnen, den flammar upp någon gång ibland. Mina knän värker inte (vilket de inte bör göra på en 27-åring!), min hy är bättre och min vigselring passar igen! Jag har tappat mina byxor flera gånger! Enligt min man är jag inte längre så sur och irriterad, även om jag ibland är ”världens elakaste mamma” enligt min dotter! Jag är så mycket gladare och har så mycket mer energi och drivkraft.

Jag har fortfarande en bit kvar till min målvikt (runt 68 kilo), men även om jag inte går ner ett enda gram till skulle jag aldrig förändra min livsstil. Jag älskar maten, jag älskar hur den får mig att må, jag älskar mitt nya jag. Viktnedgången är bara en bonus.

Om du vill göra en liknande LCHF-resa, besök den här gruppen.

Kommentar

Grattis till dina framgångar med LCHF, Rachel. Fortsätt som du börjat!

Tips på svenska LCHF-grupper på Facebook hittar du här: Sveriges största LCHF-grupp på Facebook passerar 20 000 medlemmar

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 380 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Jag är så mycket gladare och har så mycket mer energi och drivkraft” dök först upp på Kostdoktorn.

Förebygg fetma genom att börja före födseln

$
0
0

12BRODY-tmagArticle

För att förebygga barnfetma kan det hjälpa att börja innan födseln:

The New York Times: To Stem Obesity, Start Before Birth

Saker som kan hjälpa är bland annat att både mamman och pappan håller en bra vikt, att amma barnet och att undvika antibiotika om det inte är alldeles nödvändigt.

Det kanske viktigaste är att göra sig av med dålig mat hemma och att vara en förebild med bra matvanor. Därför att…

”Om du gör det, gör de det,” säger David S. Ludwig, fetmaspecialist vid Children’s Hospital Boston. ”Små barn är som ankungar, de vill göra vad mamma [och pappa?] gör.”

Tidigare om barnfetma

Chockerande barnfetmatrend – och den fortsätter uppåt!

Det handlar inte om kalorier – asiatiska barn står inför ”eskalerande” fetma OCH näringsbrist!

Storbritannien inför läskskatt i djärvt drag mot barnfetma

Mer

Så går du ner i vikt

Inlägget Förebygg fetma genom att börja före födseln dök först upp på Kostdoktorn.

”Jag mår bättre, huvudet känns klarare”

$
0
0
Före och efter

Före och efter

För Rebecca började sockerberoendet tidigt i barndomen, och har sedan dess varit någonting som hon kämpat mot genom hela livet. Men det var inte förrän hon läste Bitten Jonssons bok ”Sockerbomben i din hjärna” som hon verkligen förstod att det rörde sig om ett beroende:

E-mailet

Sockerberoende del 1 – Böjas tidigt det som krokigt ska bli

Ja, det tog mig 19 år innan jag fick veta att jag är sockerberoende. En kronisk beroendesjukdom med sin början i beroendecentrat i hjärnan och fungerar på samma sätt som när man är beroende av alkohol, narkotika, spel, nikotin, shopping eller något annat som man kan bli beroende av. Det är också först efter 19 år som alla pusselbitar har fallit på plats. Det har uppenbarat sig förklaringar på varför mitt liv har sett ut som det gjort. Varför jag har varit den jag har varit och fortfarande är. Varför min kropp fungerat som den gjort och varför den ser ut som den har gjort och fortfarande gör.

Det är hårt att erkänna för sig själv att mycket av det man har tänkt och gjort hittills i livet har haft sin grund i ett påbörjat och med tiden, eskalerat beroende. Många av de sakerna som jag tänkt och gjort hade kanske inte skett om min barndom inte bäddade för mitt beroende, att jag var näst intill besatt av sötsaker redan som liten och att jag inte kunnat sluta äta socker sen.

Mina älskade föräldrar ville bara mig väl, de ville ha ett barn som var mätt och glad, så jag lägger ingen skuld på dem för allt detta, sockerberoende fanns liksom inte ens på kartan på den tiden, det var ju fettet som var farligt, inte sockret när jag växte upp under 1990-talet.

De gånger jag fick välja mat var det sådant jag verkligen älskade, ofta pannkakor, gärna med sylt, socker eller glass, också våfflor med smör. Det kunde bli mackor och O’boy till frukost, mjölk och frosties eller min favorit – mjölk och kalaspuffar. Det kunde också vara puffat ris med mjölk, strösocker eller sylt. Potatis, pommes frites som tillbehör under middagen, korv med bröd, massor av makaroner med några köttbullar och massa ketchup, alltid mer spaghetti än köttfärssås, mackor och varm choklad till kvällsfika.

Med norskt påbrå i familjen fanns det ganska ofta Nugatti – ett populärt smörgåspålägg i Norge (kan liknas med Nutella) som var fullproppat med socker som jag gärna bredde ett tjockt lager på mackorna, gärna 2-3 stycken. Lördagsgodis på helgerna, jag åt alltid upp allt på en gång. I detta sockerträsk fanns ju också grönsaker, riktig mjölk, bra kött, fisk, kyckling och riktigt smör som jag också tyckte mycket om, det får man inte glömma. Jag föddes med en kemiskt känslig hjärna, allt detta socker under barndomen ställde till det för mig. Det var på så sätt synd att världen inte visste bättre.

Det var något som hände när jag började skolan, som 4-5 åring var jag smal som de flesta barnen var då i början på 1990-talet. Men jag vet att när jag började skolan, steg också min vikt. Ibland kunde vi beställa kläder från en liten katalog som kom med posten, jag var så medveten om att jag var tjock redan då. Jag visste att de kläderna som var för min ålder, 8-9 år inte passade, jag var tvungen att beställa kläder för dem som var 13-14 år. Det fanns dock ingen direkt koppling då till min stigande vikt och mitt sockerintag.

När jag började på mellanstadiet fick jag byta skola och jag blev mobbad resten av min tid i grundskolan. Jag vill tro att jag många gånger bedövade de onda känslorna inom mig med socker och fanns det inte tillgängligt så åt jag massor av mat. Jag kunde i årskurs 4-5 äta lika mycket som en vuxen man, kanske inte lika mycket hemma, men i skolan kunde jag äta så mycket jag orkade och lite till. Jag åt tills jag hade mat ”upp i halsen”, fick nästan ont och kände mig tung och trött. Jag hade nog redan då, även om jag inte tänkte så mycket på det, det där suget eller hålet i magen efter att jag ätit. Som vuxen har jag listat ut att ju mer kolhydrater jag äter med maten desto större blir ”hålet” i magen. Det känns som man inte ätit alls, fast man nyss har ätit.

Jag var ofta trött på lektionerna och hade svårt att koncentrera mig för att energin tog slut. Så långt jag kan minnas tillbaka har det där med att kliva upp på morgonen varit något väldigt svårt för mig, min älskade mamma fick ofta tjata på mig för att jag inte skulle missa bussen och komma försent. Det vill jag också tro hänger ihop med vad jag åt för mat och alla sötsaker jag tryckte i mig.

Jag fick mycket kärlek hemma, jag fick höra att jag dög som jag var, att jag var söt, älskad och snäll. Men innerst inne kändes det inte så. Jag tyckte inte om mig själv, ännu fler onda känslor att döva med det ondskefulla socker som i enligt min hjärna var belöningen, ett sätt att slappna av, må bra och glömma sina bekymmer.

Som barn på mellanstadiet fick jag veckopeng av min mamma istället för lördagsgodis. Så snart 50-lappen låg i min hand skyndade jag iväg till affären och handlade sötsaker för varenda krona. Var ICA stängt cyklade jag till närmaste mack och gjorde samma inköp där istället. Jag har inget minne av att jag någonsin sparade min veckopeng till något större, något jag hade nytta av utan det var alltid det efterlängtade godiset pengarna användes till.

Livet är ingen stillsam resa, det händer saker hela tiden och det fanns en del saker som hände som påverkade mig känslomässigt i en negativ riktning vilket fick mig att ta en chokladbit till hela tiden. Det var omständigheter kring familj och vänner som förändrade livet på mer än ett sätt.

Livet var mest detsamma tills jag gick i nian, där jag tuffade till mig, jag valde att ignorera de hårda orden, blickarna och gick min egen väg istället. Jag var fortfarande tjock och tyckte inte om mig själv, men jag tänkte i alla fall inte låta mig tryckas ned av andra. Tillsammans med min bästa vän bestämde vi tillsammans att göra något positivt. Under det sista sommarlovet på högstadiet cyklade vi 1,5 mil nästan varje kväll hela sommaren, vi skulle sluta äta godis, glass, läsk och kakor och jag i alla fall, fattade att jag åt för mycket mat och halverade mina matportioner. Så på den tiden tappade jag närmare 20 kg. Jag mådde bättre, lite piggare, lite lättare i sinnet och i kroppen.

På gymnasiet var det lätt att skaffa nya kompisar, jag trivdes och hade roligt. Men sockret fanns fortfarande där. Jag åt fortfarande mycket smörgåsar och godiset var inte långt borta även om jag inte åt lika mycket av det som under låg- och mellanstadiet. Det fanns ett ständigt sug efter de där chokladbollarna på skolfiket eller om man hade håltimma kunde man gå till affären och köpa godis eller sitta på cafét som var i närheten. Jag var lite rund om magen när jag tog studenten, men jag kände mig ändå rätt så nöjd med mig själv. På senare år har jag insett att maten på skolan inte var den bästa för mig. Såser redda med mjöl, pasta, ris, potatis och bröd. Inte så konstigt att jag ständigt var sugen på att ta min drog. Fortfarande ständigt trött och ofta svårt att koncentrera sig, iallafall när det handlade om att lyssna, läsa och skriva.

Tiden efter gymnasiet blev värre, där kopplingen mellan känslor, mat och sockerberoende blev ännu starkare men det kommer i del 2.

Sockerberoende del 2 – Förvirring är första steget på väg mot något nytt

Livet efter gymnasiet var tumultartat på många sätt. Många känslor som stod i fokus, ofta stod de i fokus samtidigt och jag var under en viss tid också djupt deprimerad. Under den tiden åt jag knappt något alls och det lilla jag åt var ofta någon macka, pasta med ketchup eller någon form av godis eller kakor. Jag sov mest, noll energi, noll ork, noll engagemang varken för mitt eget liv eller andras. Det krävdes en förändring vilket jag också gjorde och genom det började må bättre.

Sockret fanns där som tröst och hjälp. Vikten hade ökat rejält under depressionen och sjönk när jag blev mer välmående, psykiskt. Mitt sug efter sött fanns fortfarande kvar och det har funnits kvar alla år senare också. En bestående förkärlek för choklad, kakor, bullar, nystekta pannkakor med socker och framför allt potatis, stekt potatis, hasselbackspotatis, potatisbullar, potatiskroketter och helst klyftpotatis, något jag kunde äta bara som det var, med salt på. Ett ständigt hål i magen också, ständigt hungrig men jag visste inte bättre.

Många gånger satte livet mig på prov, men jag var som jag var och visste inget annat vad gällde mitt välmående min hälsa och min personlighet. Jag förstod att jag var för trött för ofta för att det skulle vara hälsosamt och att sockret inte var bra, men jag åt det för att det var gott, så jag bara fortsatte som jag alltid gjort. Åt det jag gillade, det som var gott oavsett vad det egentligen innebar för min kropp och min hälsa. 2010 började jag plugga på universitetet till lärare jag vägde väldigt mycket, tittade på mig själv i spegeln med avsky.

Jag började experimentera, köpte shakes från Nutrilett och Friggs och skulle ha dem som måltidsersättning för en måltid om dagen, det smakade verkligen illa och jag fortsatte med sockret lite på sidan av, ingenting hände och jag gav upp efter en 1,5 vecka. Kunde på kvällarna surfa runt efter något jag kunde prova som skulle kunna hjälpa mig. En bekant till mig hade gjort en gastric bypass och hade tappat över 40 kg, men en operation var inte tänkbart för mig, inte ens som en sista utväg.

Jag tänkte att det måste finnas något annat. Jag hade fortfarande alltid godis hemma, kunde ofta fika kaffe och en stor muffins mellan föreläsningarna, pannkakor, nudlar eller annan enkel mat när man kom hem efter att ha pluggat klart eller på lunchrasten. Chips och dip på helgerna, samtidigt som kilona långsamt ökade, tröttheten var konstant och jag kämpade med studierna, blev ofta sömnig på föreläsningarna och var sällan motiverad att plugga, böckerna kändes svåra och hade svårt att skriva. Det hände inte så mycket. Många tentor klarade jag med nöd och näppe. Jag hittade alltid en ursäkt att kunna gå till caféet på biblioteket och stilla mitt sötsug, gärna med smaksatt latte och nått bakverk.

2011 hittade jag LCHF. Jag googlade allt jag kunde finna och läste på, faktasidor, bloggar och litteratur som fanns att köpa. Min första bok var ”Ät dig ner i vikt” av Sten Sture Skaldeman. Jag tänkte att jag nog kunde prova. Många var skeptiska till det, även så folk omkring mig, men jag vågade ändå satsa på mig själv, i hoppet om att jag skulle må bättre. Jag rensade skafferiet, kyl och frys och fyllde på med sådant som det var meningen jag skulle äta.

Det blev nog en chock för kroppen då jag tredje dagen vaknade klockan 6 på morgonen pigg som en duracell-kanin men när jag åt min medhavda lunch som bestod av köttfärsbiffar, blomkålsmos och gräddsås blev jag fruktansvärt illamående, jag har bara mått så illa en gång tidigare och därför minns jag det väl, än idag. Det gick ju över och jag blev piggare än vad jag tidigare varit, fick plötsligt lust att träna som var uppmuntrande för mig samtidigt som siffrorna på vågen minskade.

Vad hände med sötsuget då? Ja det var ju där men bestämd som jag var klarade jag nog av att inte tänka på det så mycket. I två månader klarade jag av att äta bra och träna lite. Någonstans efter det tappade jag motivationen, maten kändes tråkig och jag längtade tillbaka till pannkakor och klyftpotatis, muffins och choklad. Jag hade på 2 månader tappat ca 9 kg, något som jag långsamt men säkert gick upp igen och mer än det under det följande året med ett allt större intag av sötsaker.

De sista två åren har hittills varit värst, vilket också var en sorglig insikt när jag väl förstod det, samtidigt som jag har fått förstå att sockerberoendet har format mig som person, fått mitt sinne att bli förvirrat, förvridet, att det säkerligen varit boven i en del dåliga val som jag har gjort. Det jobbigaste för mig var att de som stod mig närmast fick mig att se att jag inte var som jag borde vara. Dåligt temperament, konfliktsökande, deprimerad, onödiga negativa diskussioner om oväsentliga saker, inget engagemang till livet och ständigt trött.

Jag fick förstå att något var fel med mig, att jag mådde riktigt dåligt men jag hade inte en aning om varför. Jag visste inte hur jag skulle kunna ändra på det. Till min födelsedag förra året fick jag en bok skriven av Bitten Jonsson ”Sockerbomben i din hjärna”. Ju fler sidor jag läste, desto mer förstod jag att det var mig boken handlade om. I den lista av kriterier för det som kallades sockerberoende så kunde jag sätta kryss för vartenda kriterium.

Boken berättade hur det fungerar i hjärnan, varför vissa människor har gener för att bli sockerberoende och att ens omgivning spelar roll för hur detta beroende kommer att utvecklas. Hon gav tips och råd hur man skulle kunna gå till väga för att rätta till problemet men jag var nog inte mogen nog att ta emot den informationen och införliva den.

Tiden gick och jag blev inte bättre, depression och tillfällen med ångest föll över mig. Jag orkade inte mer, minnet svek mig väldigt ofta. Jag var förvirrad och ofokuserad, emotionellt obalanserad. Jag var verkligen tvungen att göra något åt problemen. Ingen annan kunde förändra mig utom mig själv. Jag sökte på nätet och fann en terapeut i Kronobergs län med specialisering på sockerberoende, utbildad av Bitten Jonsson. Jag mailade henne och vi bestämde en tid för ett telefonmöte.

Efter en intervju med många frågor om mina vanor, min barndom, min ungdomstid och genomgång av alla kriterier som finns kring sockerberoende (denna intervju bygger på ADDIS som används för att säkerställa beroende av alkohol och narkotika) så mailade hon över en BKR (biokemisk reperation), nio olika formulär som ska svara på vad som behöver återställas i kropp och hjärna.

Resultatet var tydligt. Av tre olika stadier inom sockerberoende var jag nu på det tredje och ”tyngsta” stadiet. Jag behövde verkligen hjälp. De formulären jag fyllde i visade också vilka signalsubstanser i kroppen som var ur balans. Jag fick råd av terapeuten att äta LCHF, helt glutenfritt, inga sötningsmedel, inga energidrycker och ingen alkohol. Tre regelbundna måltider om dagen, raska promenader och föreskrivna kosttillskott.

Det är lite över 3 veckor sen nu som jag hade det första samtalet och slutade äta socker, jag började med mina kosttillskott för 4 dagar sen. Min terapeut menar att det behövs minst 100 dagar för att börja återställa balansen i kroppen men det kan ta upp till 1,5 – 2 år innan man är någorlunda återställd beroende på hur väl kroppen anpassar sig och läker sig själv. Jag ska också öva på min andning, andas djupare.

Hittills kan jag säga att jag mår bättre, huvudet känns klarare. Jag tror att de till största del är för att jag slutat äta socker och mina måltider består av protein, fett och grönsaker. Det lär ta en del längre, minst 3 månader innan jag kan känna av effekterna på mina kosttillskott. Att siffrorna på vågen har minskat också ser jag som en bonus.

Jag tar en dag i taget och gör så gott jag kan. Jag ser verkligen fram emot att få leva ett friskt liv, med mer energi, lust, engagemang och en hjärna som är skärpt!

//Rebecca

Kommentar

Vi är glada att höra att du till slut funnit LCHF och tagit hjälp av en beroendeterapeut. All lycka på din fortsatta resa.

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 380 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Jag mår bättre, huvudet känns klarare” dök först upp på Kostdoktorn.

”Genom att anta tvåveckorsutmaningen och läsa din hemsida har det gått upp ett ljus för mig”

$
0
0

challenge

Hittills i år har mer än 40 000 personer fått GRATIS rådgivning, veckomenyer, recept, inköpslistor, tips m.m. via vår two-week low-carb challenge på vår engelska sida. Detta är bara ett exempel på den feedback vi får varje veckaDiet Doctor:

Feedback

Hej dr Andreas,

I ett nötskal…

Genom att anta tvåveckorsutmaningen och läsa din hemsida har ett ljus gått upp för mig – jag förstår (LCHF)!!!

Jag har ätit lågkolhydratkost periodvis under decennier, genomgick en fetmaoperation för flera år sedan (och gick bara ner 9 kg), och har provat en massa andra dieter. Jag stötte på en av Eric Westmans YouTube-videor och gick med i en facebookgrupp som stöd för min lågkolhydratkost. Efter att ha läst en massa inlägg på facebookgruppen så upptäckte jag att LCHF nämndes överallt. Vad är LCHF, tänkte jag? Jag ville inte verka korkad, så jag frågade inte. Jag förstod att ”LC” stod för low carb (vilket jag var väldigt bekantad med) men vad stod de två sista bokstäverna för? Jag hade hamnat på din hemsida en gång förut, men tog mig inte riktigt tid att läsa den förrän jag antog tvåveckorsutmaningen. Jag var nyfiken på vad de andra personerna i stödgruppen på Facebook tyckte om Kostdoktorn, så jag frågade och fick fantastiska svar. Jag frågade om det var värt att bli medlem, och fick en massa positiv feedback. Så jag gick med.

På Kostdoktorns hemsida lärde jag mig att ”HF” stod för high fat – nyckeln till att hålla hungern och viktminskningen under kontroll! Fettrik kost har fungerat som ett mirakel för mig! Jag vet det eftersom jag har följt matplanen i tre veckor nu, och gått ner 7 kg, och mår bättre än jag någonsin gjort under hela mitt 52-åriga liv! Folk frågar mig hela tiden vad det är för något jag gör och jag hänvisar dem till din hemsida.

Jag är i extas! Jag har börjat läsa på om LCHF på fritiden och kan inte få nog av information! Jag älskar att lära mig saker om denna livsstilsförändring som jag gjort. Det är helt fantastiskt att det botar så många problem. Jag har lärt mig otroligt mycket av att bli medlem på er hemsida och jag är evigt tacksam, och planerar att bli en av era framgångshistorier inom loppet av ett halvår 🙂 Jag köpte vågen som du rekommenderade och håller koll på vikten. Min startvikt var 116 kg och nu väger jag 108 kg. Jag är 170 cm lång och har som mål att väga 68 kg, så jag behöver gå ner 40 kg till. Här nedan är en bild på mig för en vecka sedan.

Min man, dotter, och min syster tänker börja med LCHF snart. Min man tar så många olika mediciner, lider av förmaksflimmer, diabetes och högt kolesterol. Jag hoppas att kunna dela hans framgång med dig snart också. Notera: jag la till screenshots från mitt inlägg i stödgruppen på Facebook.

Tack så mycket,
Lonnie Davis från Santa Clarita, Kalifornien.


Hej,

jag började med LCHF för två veckor sedan och trodde att det skulle vara mycket svårt att hålla sig till måltidsplanen eftersom jag saknade ris och potatis under de första dagarna.

Jag har diabetes och detta är första gången som en kosthållning har fungerat för mig eftersom jag gått ner 5 kg redan under de första två veckorna.

Jag tänker hålla mig till lågkolhydratkost och ser fram emot att testa fler recept.

Tack så mycket,

Tracy

 


Bästa Andreas,
Först var det svårt för mig att äta så mycket fett och jag var tvungen att ändra på några saker för att få allt att passa min smak, jag tycker verkligen inte att det är gott att laga mat med smör. På dag fyra hade jag riktigt ordentlig huvudvärk, men det gick över till nästa dag. På två veckor har jag gått ner 5 kg och mina blodsockervärden har blivit normala (typ 2-diabetes), och jag vill tacka dig och försäkra dig om att jag kommer fortsätta att äta på detta vis.
Vänliga hälsningar,
Liz


 

Två veckor har gått och jag har gått ner över 5 kg och det är den kost som är enklast att hålla sig till av alla dieter jag testat. Jag känner i kroppen när jag ätit för mycket kolhydrater, det är ansträngande för hjärtat. Så korvgrytan som jag tillagade i söndags (inte på min matplan) var förmodligen på förbjudet-listan eftersom den innehöll butternutpumpa och ärtor. Jag fastade nästa dag (middag till middag) och kom tillbaka på banan. Jag har inte saknat socker eller kolhydrater alls och jag var en stor sockerråtta och kolhydratätare. Jag tänker klarare, min förmåga att minnas saker har kommit tillbaka och jag har mer energi och är mycket mindre deprimerad. Jag brukade skylla allt ont på min man men nu kan jag skylla på kolhydraterna, hur som helst så har jag gjort mig av med båda😎 Jag älskar mitt nya liv. Xxx


 

Min läkare rekommenderade er hemsida och LCHF då jag var på läkarbesök för tre veckor sedan. Jag diagnosticerades med typ 2-diabetes för 12 år sedan och har aldrig lyckats kontrollera mitt blodsocker trots att jag åt och tränade enligt rekommendation och gick ner 36 kg under det första året som jag fick min diagnos. Detta ”misslyckande” var svårt för mig att hantera, både fysiskt och psykiskt, eftersom ingen inom vården någonsin kunde hjälpa mig eller erkänna problemet. Jag gick upp all vikt som jag gått ner.
Tvåveckorsutmaningen var både svår och lätt för mig. De svåra sakerna var att jag är väldigt beroende av kolhydrater och har svårt att sluta med dem – i själva verket så ”fuskade” jag några gånger, och det gjorde att jag kände mig rätt illamående, speciellt under den andra veckan, men jag vet inte om det beror på att jag ändrat mitt sätt att äta eller om det beror på något annat. Det som gjort utmaningen enkel är handlelistorna, recepten, att jag var mindre hungrig och mer mätt. Jag kände mig också mindre trött med mycket färre kolhydrater.
Mina blodsockervärden har förbättrats, men inte lika mycket som jag hade förväntat mig (kanske på grund av att jag räknat kolhydraterna fel, injicerat otillräckligt med insulin), och den andra framgången är att jag gått ner 3 kg.
Tack för all information, alla instruktioner, och allt stöd.
Coralee


Dr Eenfeldt:

Detta har varit en bra upplevelse hittills. Jag har bara ätit LCHF under en vecka (startade sent) och har nu gått ner 2,5 kg. Det är otroligt eftersom jag aldrig lyckats gå ner mer än ett halvt kilo per vecka under många år, även när jag bantat hårt. Sockersuget har försvunnit och det hjälper mig att hålla mig till min plan.

Tack för all information på Kostdoktorn,

Jan Madison

Spring Hill, Tennessee


Jag har tappat 3 cm runt den största delen av min mage och 6 kg.

Jag är beroende av kakor, tårtor, godis och glass. Att hålla sig borta från dem är precis vad jag behöver göra. Jag kommer hålla mig till tvåveckorsutmaningen tills jag nått 95 kg. Bara 49 kg kvar.

Roger Mahler
Alpharetta GA


Jag älskade verkligen utmaningen! Jag mår så bra och har gått ner 3,5 kg. Recepten var utsökta. Jag tänker fortsätta äta LCHF!


Tack så mycket. Jag började träna 3 gånger per vecka och tillsammans med denna kost har jag gått ner 7 kg på 3 veckor, från 114 kg till 107 kg.
Jag är full av energi och lycklig. Snart kommer jag behöva byta klädstorlek.
Återigen, tack så mycket


Jag tycker att er hemsida har förändrat mitt liv. Jag led av graviditetsdiabetes för 23 år sedan, och är nu pre-diabetiker, men mina blodvärden visar på högt kreatinin på mitt njurtest och leverfunktionen var inte heller perfekt. Videon med ingenjören var en sann ögonöppnare. Jag fick de dåliga nyheterna med diagnosen den 26 maj och genom att följa era recept har jag redan gått ner 4,3 kg. Jag tränar mycket och har ändå inte lyckats gå ner i vikt på flera år. Jag väger nu mindre än jag gjorde när jag var 40 år, vilket var 11 år sedan. Jag sover bättre och mår jättebra. Jag kunde inte hålla mig till planen helt på helgerna, på grund av olika sociala tillställningar men jag undvek ändå ris och bröd och försökte göra vettiga matval på restaurangen och lyckades ändå gå ner i vikt.

Din hemsida har förändrat mitt liv. Jag är besviken över att de amerikanska och brittiska kostråden fortfarande rekommenderar kolhydrater. Snart ska jag åka på en långflygning och har beställt diabeteskost, det blir intressant att se vilka kostråd flygbolaget följer.

Tack så mycket för att ni förser oss med sådan underbar information och en fantastisk matplan. Jag vet att jag inte kan återgå till mina tidigare matvanor om jag vill hålla diabetesen borta, men nu har jag hållit mig till utmaningen och jag försöker lista ut hur mycket kolhydrater jag kan äta och samtidigt vara fri från diabetes. Min läkare har sagt att jag ska ändra på min kost under 8 veckor och sedan ska vi testa om blodvärdena. Jag kommer alltså inte få testa förrän den 18 juli och hoppas innerligt att jag kommer lyckas reversera min diagnos.

Vänliga hälsningar,
Sue Young


 

Hej, jag tyckte att detta var jättebra veckomenyer. Jag hade börjat med lågkolhydratkost tre veckor tidigare, men använde programmet mestadels för stöd och receptidéer.

Hittills har lågkolhydratkost fungerat mycket bra för mig och jag går ner 0,7-1,2 kg per vecka och jag äter ungefär 20-30 gram kolhydrater numera vilket är hållbart för mig. Jag har aldrig lyckats hålla mig till en kost under så lång tid så jag är glad.

Som endokrinolog är jag ledsen att jag inte har pratat om lågkolhydratkost med mina patienter tidigare. Nu har jag börjat med det, och hoppas att det ska bli en vana när jag väl gått ner all överflödig vikt och kan hålla min målvikt. Jag har fortfarande runt 30 kilo att gå ner.

Er hemsida liknar inte någonting jag tidigare sett. Jag är imponerad över hur fantastiskt innehållet, videorna, föreläsningarna, möjligheten att ställa frågor etc. är.
Jag betalar glatt prenumerationen!

Vad gäller framtiden, är mitt mål att bli gravid när jag når ett hälsosamt BMI. Har du hört om någon som pratar om att vara gravid och i ketos? Jag tänker att kvinnor med svårt graviditetsillamående måste vara i ketos och de bebisarna överlever?!

Tack så mycket för allt arbete ni lägger ner.

Allt gott,
Hema


 

Testa själv!

Hur man går ner i vikt

LCHF för nybörjare

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 380 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Genom att anta tvåveckorsutmaningen och läsa din hemsida har det gått upp ett ljus för mig” dök först upp på Kostdoktorn.


”Jag var skeptisk, men eftersom man fick äta bacon och ägg gav jag det en chans”

$
0
0
Före och efter

Före och efter

Xavier hyste en misstanke om att någonting var fel, men ville inte riktigt veta vad som hände med hans kropp. Så fick han diagnosen diabetes typ 2.

Hans läkare erbjöd inget annat än medicinering – en livslång sådan – men Xavier var inte nöjd med det beskedet. Han sökte på internet för att hitta en annan väg. Det han hittade chockerade honom och förändrade hans liv.

Xaviers berättelse

Under några års tid var jag rädd för att gå till läkaren. Jag var rädd att få dåliga nyheter angående min hälsa, nyheter som skulle leda till att jag var tvungen att göra stora livsstilsförändringar.

I januari bestämde jag mig ändå för ett läkarbesök och den 27 januari fick jag diagnosen diabetes typ 2. I ärlighetens namn blev jag inte ens förvånad. Innerst inne hade jag haft en känsla av att någonting var fel, men jag ville bara inte veta vad.

Nå, som du kan föreställa dig så förändrades hela mitt liv efter diagnosen. Under en halvtimmes tid pratade läkaren och jag om vad det innebar att vara diabetiker, men jag kan ärligt inte minnas ett ord av vad vi sa. När jag gick ut från mottagningen var jag ett känslomässigt vrak. Jag var upprörd, arg, rädd och ledsen.

Ett par dagar gick och jag började ta min medicin, men jag visste redan att det inte var så här jag ville leva mitt liv. Så, jag började leta efter fakta om hur man reverserar sin diabetes.

Efter flera dagars sökande och läsande snubblade jag över Diet Doctor och började läsa om hur människor hade kunnat vända sin sjukdom och förbättra sin hälsa i stort genom att följa LCHF.

Ett par minuter senare bestämde jag mig för att ta mig an tvåveckorsutmaningen (på engelska), som jag läste om på sidan. Jag måste medge att jag var skeptisk, men eftersom man fick äta bacon och ägg gav jag det en chans. 😃

När det var dags att hoppa på utmaningen den 7 februari var jag förväntansfull och redo för en förändring. Jag var redo att uppleva något stort i mitt liv, jag var redo för en förvandling! Jag måste säga att den första veckan var riktigt svår, men jag hade fokus på mitt mål, att vända den här sjukdomen.

Allteftersom dagarna gick märkte jag att mitt blodsocker gick ner och den 16 februari blev mina böner verklighet. Den dagen slutade jag med mina mediciner, klev ut i det okända och förlitade mig på att Gud skulle visa mig den rätta vägen.

Under dagarna som följde kontrollerade jag mitt blodsocker för att se om de blev bättre eller sämre. Till min förvåning gick det hela tiden åt rätt håll. Nu, flera månader senare, ligger de inom ett friskt intervall. Att äta rätt mat har fullständigt förändrat mig och mitt liv.

Jag måste säga att jag har lärt mig mycket av den här resan. Om mig själv och ännu viktigare, jag har lärt mig att ifrågasätta de konventionella råden. Tyvärr är det så att om du läser råden på American Diabetes Associations hemsida eller pratar med dietister, får du veta att en diabetiker ska äta 150 gram kolhydrater om dagen samt vakta på sitt kaloriintag.

I slutänden är det ett system som bara får dig att fortsätta ta medicin och bli frustrerad över att det inte går åt rätt håll. Olyckligtvis är vår nuvarande vårdapparat helt inriktad på att medicinera bort symptom, utan att söka efter grundproblemet.

Tack vare alla råd från Diet Doctor, dr Jason Fung, Christine Cronau och många andra fantastiska LCHF-förespråkare har jag lärt mig att hantera mitt grundproblem på det rätta sättet. Med mat.

Anledningen till att jag vill dela med mig av min berättelse är att jag verkligen vill uppmuntra människor med typ 2-diabetes att läsa på och ifrågasätta konventionella råd, att hitta ett sätt att läka kroppen naturligt. Ett av mina favoritcitat, som jag funnit under den här resan är: ”låt maten bli din medicin och medicinen din mat”.

Under min resa har min kropp kunnat använda maten som medicin och nu kan jag påstå, trots att vissa läkare inte håller med, att jag har reverserat min diabetes. Under den här resan har jag inte bara backat min sjukdom, jag har också gått ner 27 kilo på tre och en halv månad. Dessutom mår jag toppen! Min energi, min koncentration, mitt självförtroende och min glädje över livet i stort har ökat.

Om du känner någon som har typ 2-diabetes och som vill veta mer om hur jag gjort, skulle jag gärna vilja ha kontakt. Jag tror att man kan komma längre med sin sjukdom om man samarbetar, men för att göra det måste man vara beredd på att dela med sig av sin kunskap och dessutom vara beredd att sikta mot det okända.

Ni når mig på: xagonzalez1011@me.com

Kommentar

Grattis Xavier, till att ha reverserat din diabetes! Bra jobbat. Det är dock en skam att människor som du behöver förlita sig på internet för hjälp med mer än livslång medicinering av symptom, när en reversering av sjukdomen ofta är fullt möjlig.

Här på Kostdoktorn jobbar vi varje dag hårt för att göra det lättare för människor att få de råd de behöver. Tack vare stödet från mer än 16 200 medlemmar och vårt team på över 20 personer kan vi kontinuerligt erbjuda nytt material, guider, recept och framgångshistorier. Allt detta utan reklam, försäljning av produkter eller pengar från industrin.

Om Kostdoktorn (på engelska)

Vårt långsiktiga mål är att ”empower people to revolutionize their health”. Målet för 2016 är att göra LCHF enkelt. Om du vill hjälpa oss att stötta detta mål, fundera på ett medlemskap med tillgång till mycket extramaterial. Första månaden är gratis, därefter är kostnaden 79 kronor per månad. Ingen bindningstid.

Testa gratis medlemsskap

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


399 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Jag var skeptisk, men eftersom man fick äta bacon och ägg gav jag det en chans” dök först upp på Kostdoktorn.

Varför termodynamikens första huvudsats är högst irrelevant

$
0
0

iStock_000038196402_Full-1-800x582

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Det är många som tror på och följer teorin om kalorier in/kalorier ut (Calories In/Calories Out, CICO) som om och om igen upprepar mantrat ”termodynamikens första huvudsats är det som gäller”. Termodynamikens första huvudsats är just en naturlag vars innebörd är att energi varken kan skapas eller förstöras i ett slutet system och är som sagt ALLTID sann.

Dock, när det gäller ett så komplext system som den mänskliga fysiologin är naturlagen fortfarande sann men högst irrelevant. Vad CICO-anhängarna tror att den innebär är att om du minskar intaget av kalorier, så kommer du gå ner i vikt. Självklart stämmer det inte.

CICO1Låt oss titta närmare på varför det inte stämmer. Här är vår representation av den mänskliga kroppen. Vi har kalorier in, kalorier ut och fettinlagring.

Detta är det grundläggande problemet med CICO-teorin – det finns två ställen dit kalorier kan gå efter att ha blivit konsumerade, (kalorier ut och fett), inte ett. Det är inte ett så enkelt problem att kalorier bara kan gå till ett ställe.

CICO-anhängare tror att man bara kan ta kalorier in, subtrahera kalorier ut och det som är kvar slängs in i fettlagren likt en potatis i en säck. Så de tror alltså att fettinlagring i princip är oreglerat. Varje kväll, precis som en affärsinnehavare som går igenom dagens bokföring, föreställer de sig att kroppen räknar kalorier in, kalorier ut och att det som blir kvar lämnas i ”fettbanken”. Självklart kan ingenting vara längre ifrån sanningen.

Hur kroppen fungerar

Så här fungerar kroppen. Varje process är noga reglerad. Huruvida vi förbränner kalorier som energi eller lagrar in det som fett är väldigt reglerat. När vi äter kommer kalorier in. Kalorier kommer ut som basalmetabolism (där energin går ut till vitala organ, värmeproduktion, etc.) samt genom rörelse. Fett lagras eller används som energi.

CICO3Vad kontrollerar detta? Vi är alla överens om att det hormon som har störst påverkan är just insulin. När vi äter, ökar insulinet. Notera dock att kroppen inte svarar på alla källor till kalorier på samma sätt. Vissa typer av kalorikällor (vitt bröd) kommer öka insulinet väldigt mycket, och andra (smör) kommer knappt orsaka någon insulinhöjning alls. Detta borde ha varit den första ledtråden till att kalorier och viktuppgång/viktminskning inte har med varandra att göra. Kroppen har inga receptorer för kalorier och kan inte mäta dem på något sätt.

Föreställ dig två olika maträtter med samma kaloriinnehåll – en tallrik med kakor och en sallad med olivolja och lax. Då du äter svarar kroppens metabolism helt olika och detta är även lätt att mäta. Den första kommer höja insulinet radikalt, och den senare kommer inte göra det. Så varför låtsas vi som att kroppen bryr sig om kalorier?

Det är ungefär som att säga att all blå mat är precis likadan – oavsett om det rör sig om blåbär eller blå sportdryck med hallonsmak. Kroppen bryr sig inte om färg, så varför skulle jag göra det? På samma sätt bryr sig inte kroppen ett dugg om kalorier, så varför skulle vi göra det? Däremot bryr sig kroppen väldigt mycket om hur det vi just åt påverkar hormonerna.

Eftersom vi vid detta tillfälle äter mer än vad kroppen behöver lagras denna energi, antingen som glykogen eller fett. Detta är insulinets roll. Det lagrar energin från mat genom glykogensyntesen och lipogenesen (skapandet av nytt fett i levern).

CICO5När vi slutar äta sjunker insulinet. Detta är den första signalen om att sluta lagra energin som kommer in från maten. Allt eftersom vi fortsätter fasta (exempelvis under natten) så behöver vi flytta en stor del av energin från maten ut från våra energilager för att hålla igång vår ämnesomsättning. Annars skulle vi dö i sömnen, vilket uppenbarligen inte sker.

Okej. Hittills är ni med mig. Nu ska vi sätta några siffror på det hela. Antag att vi varken går upp eller ned i vikt, men vi har 45 kilo fett vi vill bli av med. Antag att vi äter cirka 2000 kalorier dagligen. Så här ser det ut.CICO2

Eftersom kalorier in och kalorier ut är i balans varken ökar eller minskar våra fettlager, återigen eftersom allt är i perfekt balans. Kroppen vill förbränna 2000 kalorier för att hålla värmen och må bra. Så vad sker då vi bestämmer oss för att vi vill gå ned i vikt?

Viktnedgång enligt CICO-principer

CICO-anhängarna påstår att allt du behöver göra är att minska kaloriintaget. Du behöver inte oroa dig över vad du äter eftersom allt ändå handlar om kalorier. Så genom att äta en kalorisnål, fettsnål kost med högt kolhydratintag hålls insulinnivåerna höga även om kalorierna minskar. Detta är vad de gör på TV-program så som ”Biggest Loser”, men det är också exakt dessa strategier som används på alla universitet och myndigheter.

CICO7Vad händer?

Du minskar kaloriintaget till 1200 kalorier per dag. Eftersom insulinnivåerna förblir höga, så kan du inte få någon energi från fettlagren. Varför? För att den viktminskningsstrategi du använder dig av (huvudsakligen kalorirestriktion) bara påverkar kaloriintaget, inte insulinet. Ha i åtanke att de höga insulinnivåerna säger åt kroppen att lagra energi som fett, eller åtminstone, inte förbränna det (hindrar lipolysen).

Så eftersom du minskar kaloriintaget till 1200 tvingas kroppen att minska sin metabolism till enbart 1200 kalorier. Det finns ju ingen annan energikälla. Detta är exakt vad som skedde på Biggest Loser, vilket går att se i enstudie på ämnet i New York Times. Detta är precis vad som sker med vilken kalorisnål kost som helst.

Det är också därför dessa dieter är dömda att misslyckas. Studier på kalorirestriktion uppskattar att de misslyckas i 99% av fallen. Observera att inget bryter mot termodynamikens första huvudsats. Den är alltså irrelevant.

Den lägre ämnesomsättningen innebär att du kommer känna dig kall, trött och hungrig. Eller ännu värre, du hamnar på en viktplatå och bestämmer dig för att det inte är värt besväret, du börjar äta mer, exempelvis 1400 kalorier samtidigt som du tänker att det åtminstone inte är lika mycket som du brukade äta. Hungerhormoner ökar eftersom din kropp vill förbränna 2000 kalorier och du bara äter 1200. Så vikten tickar uppåt igen. Låter det bekant?

Viktnedgång genom att minska insulinnivåerna

Tja, detta lät ju roligt. Vad händer istället när du använder dig av strategier för att minska insulinet? LCHF, ketogen kost, och den ultimata strategin för att minska insulinet, att fasta, minskar alla insulinnivåerna. Vad sker?CICO6

Eftersom meningen med dessa kosthåll är att minska insulinet, bryts fett ner för att ge kroppen energi. Då kroppen vill förbränna 2000 kalorier per dag, förbränner den 1000 kalorier fett och 1000 kalorier från mat.

Vad vi förutspår är att den basala ämnesomsättningen förblir densamma, aptit minskar och vikten likaså. Gissa vad? Det är exakt vad som sker i studier. I Dr. David Ludwigs studie och Kevin Halls nya studie, bekräftas det faktum att ketogen kost inte ger minskad ämnesomsättning.

Anekdotiskt minskar även hunger med ketogen kost. Effekten är ännu tydligare när denna kost kombineras med fasta. Jag kan bara återge mina erfarenheter av mitt intensiva kostomläggningsprogram. Där har vi låtit över 1000 personer fasta under olika långa tidsperioder. Många släpar på benen och upplever att de inte har någon energi. Efter att de fastat ökar däremot energinivåerna extremt mycket. Trots detta bekräftar de att deras aptit minskat till bara en tredjedel av vad den brukade vara. De säger ofta till mig att de tror att magsäcken har krympt.

På sätt och vis så har den det. Men om folk äter mindre för att de är mindre hungriga och sen går ner i vikt, så är det BRA. Vi jobbar nu med kroppen, istället för att kämpa mot den. Med kalorireducerade dieter behöver folk kämpa emot hungern hela tiden och inte tillåta sig att äta. Här väljer folk istället att inte äta av egen vilja. På grund av minskade insulinnivåer.

Första huvudsatsen stämmer – men det här handlar inte om fysik

Ha återigen i åtanke att termodynamikens första huvudsats inte bryts. Inga kalorier skapas ur tomma luften. Det är bara det att de är irrelevanta för den mänskliga fysiologin.

Jag studerade biokemi på universitetet, och ägnade ett helt år åt en kurs i termodynamik. Vi diskuterade inte vid något tillfälle den mänskliga kroppen eller viktminskning/viktuppgång. Eftersom det inte har något med termodynamik att göra. Om någon någonsin nämner termodynamikens första huvudsats angående viktnedgång, så vet du också att de inte är särskilt intelligenta. Eller så har de inte riktigt tänkt efter vad termodynamik egentligen är för någonting.

Dietister däremot, speciellt kaloriräknarna, kan inte få nog att säga om termodynamik. De är avundsjuka på forskning. De är desperata efter kvantitativ och teoretisk bekräftelse från legitim forskning och låtsas därför att den mänskliga fysiologin är som fysiken med sina starka regler och lagar.

Stora nyheter, vänner. Fysiologi är fysiologi och fysik är fysik. Blanda inte ihop dem.

FREGLYCICO-anhängarna är Fregley. Han är karaktären i boken ”Ett mesigt barns dagbok” som är impopulär och desperat söker efter andras bekräftelse. CICO-anhängare är så desperata efter att få bekräftelse från forskning att de är villiga att låtsas som om mänsklig fysiologi är fysik.

Beklagar, men bara för att ni har forskningsavund så betyder det inte att det är okej att hitta på saker… (Jag tänkte först lägga till ett fräckt skämt om det Freudianska konceptet om penisavundsjuka här för att få er att skratta. Vid närmare bedömning så tog jag bort det.)

Du kan inte heller applicera Heisenbergs osäkerhetsprincip på viktminskning. Bernouillieffekten påverkar inte urinet. Fysik är fysik. Fysiologi är fysiologi.

Fasta kontra kalorirestriktion

Ibland frågar folk mig om skillnaden mellan fasta och kalorirestriktion. Fasta minskar väl kalorierna? Jo, men det är inte själva poängen. Fasta handlar om att minska insulinet. Genom att göra detta kan kroppen släppa ifrån sig lagrat fett som energi så att du inte behöver eller vill äta så mycket.

Det som gör mig galen är detta. Biggest Loser-studien är bevis på att kalorirestriktion är en hemsk, fruktansvärd, verkningslös och mycket dålig strategi som är dömd att misslyckas. Och ändå är dietisternas förslag i alla dessa artiklar där man nämner Kevin Halls studie just att dra ner på kalorierna!!

Det enda som är värre än dessa ”experter” som påstår att nyckeln är att inte se viktminskning som den ultimata framgången. Vinn kriget mot dieterna genom att inte ens försöka. Kom igen! Folk vill veta hur man går ner i vikt. Framgång är inte viktminskning, utan att älska din kropp precis som den är. Precis som Justin Bieber skulle säga – Go Love Yourself. Men jag vill ju veta hur man går ner i vikt. Det är vad min bokThe Obesity Code handlar om. Om du vill veta hur man går ner i vikt, se till att först förstå vad som orsakar viktuppgång.

T2DEpidemic3-800x516Vad sker när man rekommenderar en kost som är dömd att misslyckas? Tja, då får man en epidemi av typ 2-diabetes och fetma som sprider sig över hela världen.

Den dåliga nyheten är att alla auktoriteter inom kost tillhör samma CICO-kult, och det är vi som får betala priset för deras dumheter. Du trodde att Scientolog-rörelsen var dålig. CICO-kulten är ännu värre.

Låt oss betänka dessa enkla fakta. Vi har rekommenderats att dra ner på kalorierna under de senaste 40 åren om vi vill minska i vikt. Under den tiden har en enorm fetmaepidemi spridits över världen. All forskning pekar på att kalorirestriktion är dömd att misslyckas. Forskare, läkare inom akademin och i princip alla hälsoorganisationer fortsätter att rekommendera det. De är får som inte kan sluta att bräka på om samma sak om och om igen. Räkna kalorier! Minska kalorierna! Allt handlar om kalorier! Alla som inte tror på detta förnekar naturlagarna! Jag är avundsjuk på fysikforskning!

I en artikel intervjuades ”de främsta fetmaexperterna” och de kom på följande råd. Rör på dig regelbundet. Minska på kalorierna genom att undvika mat med mycket fett. Ät frukost. Räkna kalorier. Så, med andra ord, de gav exakt samma råd som getts under de senaste 40 åren trots att fetmaepidemin har överväldigat hela vårt vårdsystem. Hallå där, Julia Bellu, 1980 ringde och de vill få tillbaka sina kostråd.
Herre min skapare!!!

Det är som att galningarna driver mentalsjukhuset. När man diskuterar fetmans fysiologi är inte termodynamikens första huvudsats fel – den är helt irrelevant.

Ett bättre sätt

LCHF för nybörjare

Hur man går ner i vikt

Tidigare med dr. Jason Fung

Hur du fixar din trasiga metabolism genom att göra precis tvärtom

Misslyckandet för The Biggest Loser och succén med den ketogena studien

Video

De 5 bästa tipsen för viktenTaubes

Fungfung

jonsson

Mer med dr Fung

Dr Fung har sin egen blogg på intensivedietarymanagement.com. Han är också aktiv på Twitter.

Hans bok The Obesity Code är tillgänglig på Bokus.

obesitycode-400x554

Inlägget Varför termodynamikens första huvudsats är högst irrelevant dök först upp på Kostdoktorn.

Kan man gå ner i vikt genom att bara äta potatis?

$
0
0

Close-up-of-fresh-potatoes-000017638378_Large-1600x1067

Kan man gå ner i vikt genom att äta kolhydratrik mat, eller mer specifikt, bara potatis? Ja, det kan man. Det finns i själva verket väldigt många människor som har provat detta trick med framgång.

Här är ett exempel på detta: 36-årige australiensaren Andrew Taylor. Han åt ingenting förutom potatis under 6 månaders tid (!) och gick ner hela 43 kilo.

Han menar att denna kost har hjälpt honom att kontrollera sitt matberoende, förutom att gå ner i vikt.

Videorapport efter 6 månader

Gå ner i vikt med kolhydratrik mat?

Så hur är det möjligt att gå ner i vikt på kolhydratrik kost? Och är inte detta bevis att kolhydrater -> insulin -> fetmateorin bakom lågkolhydratkost inte stämmer? Några motståndare hävdar detta.

Det enda det bevisar, enligt mig, är något som är uppenbart: det finns mer än ett sätt att gå ned i vikt. LCHF är inte det enda sättet att gå ner i vikt på, bara ett väldigt effektivt och behagligt sätt att göra det på.

Sinnesspecifik mättnad

Jag tror att potatistricket använder ett annat viktminskningsfenomen till sin fördel. Det är en extremt enformig kost som resulterar i något som kallas sinnesspecifik mättnad (sensory-specific satiety), vilket kortfattat innebär att enformigheten resulterar i att man inte vill äta lika mycket.

Efter månader av att ha ätit bara potatis så minskar suget efter att äta ytterligare några potatisar som snacks dramatiskt, vilket slutar med att folk enbart äter när de är hungriga (ett effektivt sätt att minska i vikt).

Detta är förmodligen extra effektivt när man bär runt på en massa extra vikt på grund av matberoende och raffinerade kolhydrater, precis som i Andrew Taylors fall.

Om potatis inte triggar hans matberoende och han enbart äter potatis, så kommer han få sitt matberoende under kontroll, vilket resulterar i ett mycket mindre matintag och därmed viktminskning.

Men spelar inte insulinet roll?

Hur är det med insulinet då? Min gissning är att om någon skulle ha mätt Andrew Taylors insulinnivåer innan och under potatisätandet, så skulle man inse att de minskat drastiskt, helt enkelt för att han äter mindre mat. Och i så fall motbevisar detta inte ”insulinhypotesen”.

Att äta en extremt enformig kost, som resulterar i stark sinnesspecifik mättnad, leder till minskat matintag, och är ett av många sätt man kan använda för att minska insulinnivåerna.

Du kan själv göra detta trick på en LCHF, och det kommer med största sannolikhet leda till ännu lägre insulinnivåer och snabbare viktminskning. Hur? Ät enbart ägg.

Det är ett bra trick. Men det är inte särskilt kul för folk på lång sikt att bara äta en sak under resten av livet. Så, det finns nog bättre sätt att gå ner i vikt på.

Mer

Gå ner i vikt: De effektivaste råden

Mat- och sockerberoende

fungfung

jonssonjonsson

jonssonjonsson

jonssonjonsson

jonssonjonsson

jonssonjonsson

Insulin

fungjonsson

Fler galna bantningsmetoder

Amerikanska läkemedelsverket godkänner bulimiapparat som behandling vid fetma

”Jag lurade miljoner att tro att choklad underlättar viktnedgång.”

The Biggest Loser: ”Allt som är fel med viknedgång i USA”

Inlägget Kan man gå ner i vikt genom att bara äta potatis? dök först upp på Kostdoktorn.

”Det är ett mirakel”

$
0
0
Bild: iStockPhoto

Bild: iStockPhoto

Julie kämpade mot depression, övervikt och typ 2-diabetes. Det här är vad som hände – på fem veckor – när hon hittade LCHF:

Mejlet, översatt från engelska

Hej,

Jag är 57 år och har typ 2-diabetes. Jag började med LCHF för fem veckor sedan och vägde då 74 kilo. Nu väger jag 64 kilo. Ingen jättestor viktminskning, men jag hade inte mycket till övervikt. Min enda motion har varit hundpromenader, en halvtimme två gånger per dag. Lätt!

Det fantastiska för mig med LCHF är inte bara att mitt blodsocker nu är normalt. Det är att jag tillfrisknat från min depression och att jag fått en otrolig energi som räcker hela dagen.

Efter åratal av medicinering som gjorde mig till en sömngångare går jag nu på utan stopp. Mitt hem är prickfritt, tidigare orkade jag bara med det allra nödvändigaste. Rena toaletter, rena golv, jag tvättar och lagar mat. Jag älskar det.

Det är en lättnad att slippa depressionerna, efter 37 år är det ett rent mirakel. Jag har skurit mig själv, tagit överdoser och vid flera tillfällen försökt att ta mitt liv. Nu ser jag fram emot varje dag. Jag planerar och gör spännande saker. Jag tar inga mediciner längre.

Min man vänjer sig sakta vid mitt nya jag. Han har följt mig genom åratal av elände, jag har utsatt mina barn för mina humörsvängningar (jag fick ändå höra att jag var en god mor och alla tre är lyckliga och framgångsrika, som tur är), men han försöker att vänja sig. Han kan bli lite irriterad över allt jag numera gör för mig själv. Han har svårt att ha tålamod med alla de förändringar jag genomgår. Han äter numera samma sak som jag, till 75%, och han närmar sig ett intag på 20 gram kolhydrater per dag. Han älskar den nya maten jag lagar och jag ser fram emot att han ska gå ner i vikt och bli friskare i sin depression.

Min läkare tipsade om Kostdoktorn och tack vare Andreas är jag en ny människa, men fortfarande med det bästa av mitt gamla jag. Jag är så tacksam. Även mina systrar är på spåret nu.

Tack,
Julie

Kommentar

Vi är så glada att få ta del av dina framgångar, Julie! Normaliserat blodsocker, viktminskning och, kanske det viktigaste av allt, tillfrisknande från din depression. Bra jobbat!

Jag blir också glad varje gång jag hör att en läkare rekommenderar Kostdoktorn. Jag har en känsla av att det sker allt oftare.

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 400 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Det är ett mirakel” dök först upp på Kostdoktorn.

Indisk delstat inför ”fettskatt”– detta är problemet

$
0
0

Fast-food-set-000066228129_Large-1600x1067

Den indiska delstaten Kerala inför nu vad media kallar en ”fettskatt” på skräpmat som serveras i snabbmatskedjor för att få bukt på problemet med fetma. Och trots att det är bra att denna skatt slår mot skräpmat är benämningen ”fettskatt” väldigt missvisande.

BBC News: Why Has an Indian State Imposed a ‘Fat Tax’?

Kerala är den första delstaten som introducerar en ”fettskatt” på hamburgare, pizza, donuts och tacos som serveras i restaurangkedjor.

Alla dessa produkter är också fulla med dåliga kolhydrater, och dessutom dricker folk ofta sockrat vatten tillsammans med dem. Då skulle man ju kunna tänka sig att skatten likaväl kunde ha kallats ”kolhydratskatt”.

Ordvalet påvisar hur gamla ”sanningar” om att fett skulle vara orsaken till fetma fortfarande lever kvar. Finns det ett bättre namn för denna skatt? Kanske ”skräpmatsskatt”?

Tidigare om Indien

”När jag ger råd till mina indiska släktingar blir de chockerade”

Sockermammor: Diabetes hos gravida ökar starkt i Indien

Mer

Gå ner i vikt: De effektivaste råden

Videor

AseemMalhotra

malhotra

Inlägget Indisk delstat inför ”fettskatt” – detta är problemet dök först upp på Kostdoktorn.

Insulinresistens – det nya paradigmet

$
0
0

InsulinReceptor2-800x479

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Det paradigm vi i nuläget tror på gällande insulinresistens är nyckel- och nyckelhålsmodellen, och det är helt enkelt fel.

Insulin är ett hormon som verkar på en hormonreceptor på cellmembranet för att få sin effekt. Detta kallas ofta nyckel- och nyckelhålsmodellen.

Nyckelhålet är insulinreceptorn som ser till att dörrarna in till cellen är stängda. När rätt nyckel (insulin) sätts in öppnas dörrarna för att låta glukos från blodet in i cellen. Detta glukos används därefter som energi till cellen.

Tar man bort nyckeln (insulinet) stängs dörrarna och blodglukos kan inte längre komma in i cellen.

Nyckel- och nyckelhålsmodellen vid insulinresistens

Vad sker vid fenomenet med insulinresistens? Klassiskt sett föreställer vi oss att nyckeln och nyckelhålet inte längre passar. Nyckeln (insulinet) kan öppna nyckelhålet (receptorn) men bara delvis och inte särskilt bra. Resultatet blir att glukos inte kan passera genom dörren.

Insul-Resistance-400x294Detta resulterar i lägre nivåer av glukos i cellen än vad som anses vara normalt. Glukos, som nu blockeras av den stängda dörren, ackumuleras utanför cellen i blodet, vilket vi kan se genom förhöjt blodsocker då vi diagnosticerar någon med typ 2-diabetes.

Detta har också beskrivits som ett internt svältläge eftersom cellen har väldigt lite socker på insidan. Kroppens reflexartade reaktion blir att öka insulinproduktionen (nyckeln). Eftersom varje nyckel fungerar sämre än den tidigare, så överproduceras antalet nycklar för att se till att glukos går in till cellerna. En bra och enkel teori.

Problemen

Problemet är att paradigmen inte stämmer överens med verkligheten. Först och främst, är problemet insulinet eller insulinreceptorn? Det är väldigt lätt att ta sig en titt på insulinets struktur och insulinreceptorns struktur i insulinresistenta patienter. Det enda som krävs är att isolera insulinet eller några celler och sedan kolla på deras struktur med avancerade molekylärverktyg. Då blir det genast uppenbart att det varken är fel på insulinet eller receptorn. Så vad är då problemet?

Den enda återstående möjligheten är att det är någonting som klistrar igen systemet. Någon typ av blockering som kommer emellan nyckel- och nyckelhålsmekanismerna. Men vad är det för något? Det finns alla möjliga sorters teorier. Inflammation. Oxidativ stress. Advanced glycation end products (AGEs). Alla vanliga slagord som doktorer slänger med när de egentligen inte har någon aning om vad som pågår. Med denna modell går det inte att förklara vad som orsakade insulinresistens. Utan förståelse för vad som orsakar insulinresistens har vi inte någon chans att behandla det.

Lustig1-400x299Så finns den centrala paradoxen av insulinresistens i levern. Låt mig förklara. Insulin kan påverka levern på två sätt. Kom ihåg att insulinnivåerna stiger då du äter. Det säger åt kroppen att sluta producera glukos i levern (glukoneogenesen) eftersom det finns en massa glukos som kommer in från magen (mat). Detta styrs genom FOX01-vägen.

Den andra stora påverkan som insulin har på levern är att det ökar fettproduktionen (De novo-lipogenesen (DNL)). Detta för att hantera den inkommande strömmen av glukos som kroppen inte kan ta hand om direkt. Detta styrs genom SREBP-1c-vägen.

Så om levern blir insulinresistent avtar insulinets effekt på båda dessa vägar. Med andra ord, levern fortsätter producera glukos, och slutar producera fett. Men det är bara sant i fallet med glukoneogenesen. Vid insulinresistens fortsätter levern producera nytt glukos precis som man kan förvänta sig. Men DNL (produktionen av nytt fett) fortsätter och ökar faktiskt. Så insulinets effekt på DNL är inte dämpat utan accelererande!

Vad?

Hur kan det ens vara möjligt att denna insulinresistenta lever selektivt är insulinresistent för en effekt av insulin på levern men sedan samtidigt accelerera den andra verkan? I samma cell, som svar på samma mängd insulin, med exakt samma insulinreceptor? Det verkar ju helt galet. Samma cell är alltså insulinresistent och insulinkänslig på samma gång!

En bättre förklaring: översvämning

Hur kan man förklara denna paradox?

Det behövs ett paradigmskifte för insulinresistens som passar verkligheten bättre. Faktum är att vi kan se på insulinresistens som ett översvämningsfenomen, istället för att använda nyckel- och nyckelhålsmodellen. Allt vi vet om insulinresistens är att det är mycket svårare att få in glukos i en ”insulinresistent” cell än i en vanlig cell.

Men detta innebär inte nödvändigtvis att dörren är stängd. Istället kanske det är så att cellen håller på att översvämmas av glukos och det då inte går att trycka in mer.

Se på cellen som en tunnelbanevagn. När dörren öppnas stiger passagerarna på från utsidan (glukos i blodet) in till den tomma tunnelbanevagnen (cellen). Normalt sett krävs det inte mycket för att få glukos in i cellen (insulinet trycker in det).

Men vid insulinresistens är inte problemet att cellen inte öppnar sig. Problemet är istället att tunnelbanevagnen (cellen) redan håller på att översvämmas av passagerare (glukos). Nu kan glukos utanför cellen helt enkelt inte ta sig in och det blir istället överfyllt på perrongen.

glucins2-400x263 Insulin försöker trycka in glukos i cellen precis som de som jobbar med att trycka in folk i tunnelbanevagnar i Japan, men det går helt enkelt inte eftersom cellen redan är full. Så den reflexartade reaktionen blir att producera mer insulin (intryckare) för att få glukos att komma in i cellen. Vilket fungerar, men bara under kort tid.

Så cellen befinner sig inte i svältläge. Istället blir det översvämning av glukos som börjar läcka ut i blodet. Detta ser ut som glukoneogenes men det är inte riktigt förenligt med insulinresistens. Men vad händer med fettproduktion?

I den klassiska insulinresistensmodellen är paradoxen att DNL ökar, och inte minskar, vilket ser ut som ökad insulinkänslighet istället för resistens. Men i översvämningsmodellen ökar DNL för att cellen försöker bli av med överflödigt glukos genom att producera extra fett. Cellen översvämmas alltså och är inte i svältläge.

Varför är det viktigt?

Varför är detta väldigt viktigt? Eftersom förståelse för denna nya paradigm kommer att leda till ett svar på frågan hur insulinresistens utvecklas och vad vi kan göra mot det. Problemet är varken insulin eller insulinreceptorn. Båda är normala. Problemet är att cellen är proppfylld med glukos. Så vad har orsakat det?

Svaret verkar nu uppenbart – det rör sig om för mycket glukos och för mycket insulin. Med andra ord, insulinet var orsaken till att insulinresistens utvecklades. Vi behöver inte jaga skuggor för att söka efter den mystiska orsaken till insulinresistens.

Då vi börjar förstå varför för mycket glukos och insulin är roten till insulinresistens kan vi också ge patienter en rationell behandling. Minska insulin- och glukosnivåerna. När insulinresistensen reverseras, botas typ 2-diabetes.

Ett bättre sätt

Hur man går ner i vikt

Hur man reverserar typ 2-diabetes

Tidigare med dr Fung

Hur du fixar din trasiga metabolism genom att göra precis tvärtom

Misslyckandet för The Biggest Loser och succén med den ketogena studien

Videor

fungfung

fungfung

fungfung

fungfung

fungfung

fungFung

FungFung

FungFung

Fungfung

Mer med dr Fung

Dr Fung har sin egen blogg på intensivedietarymanagement.com. Han är också aktiv på Twitter.

Jason Fungs bok The Obesity Code finns tillgänglig på Bokus.

obesitycode-400x554

Inlägget Insulinresistens – det nya paradigmet dök först upp på Kostdoktorn.

”Jag ser nu fram emot att fira silverbröllop i höst, smal och i form”

$
0
0
Före och efter

Före och efter

Helen delar med sig av knepet hon använde sig av för att gå ner 22 kilo och komma i form till sin bröllopsdag:

Mejlet, översatt från engelska

Hej doktor Andreas!

Jag skriver för att tacka dig för inspirationen. Det var din hemsida som förändrade mitt liv. Jag är 45 år, på väg att fylla 46, och dessutom firar jag och min man inom kort 25-årig bröllopsdag. Jag lider av kroniska smärtor i nacken och kommer att opereras till hösten.

Jag har hållit på med LCHF lite till och från under det senaste året, men det mest fantastiska hände när jag la till återkommande 24-timmarsfasta. I mitten av mars i år vägde jag 93 kilo. Idag, den 9 juli, väger jag 71 kilo.

Jag har gått från storlek 46 till 36 genom att äta LCHF och komplettera med 24-timmarsfasta. Jag ser nu fram emot att fira silverbröllop i höst, smal och i form.

Tack för allt arbete du lägger ner. Jag gör allt jag kan för att sprida ditt budskap till alla jag känner.

Hälsningar, Helen Forrest

Kommentar

Härligt att höra att det går så bra för dig, Helen! Din berättelse är en källa till inspiration för andra som vill försöka sig på periodisk fasta och LCHF.

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 400 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Jag ser nu fram emot att fira silverbröllop i höst, smal och i form” dök först upp på Kostdoktorn.


”Både min fru och jag mår bättre än någonsin”

$
0
0
Före och efter

Före och efter

Tobias hade gjort åtskilliga försök att bromsa viktökningen men utan varaktigt resultat. Sen bestämde han sig för att ta 2-veckorsutmaningen på vår engelska sajt Diet Doctor. Detta är vad som hände:

Mejlet

Hej!

Jag har länge varit intresserad av LCHF och har följt Kostdoktorn ett bra tag. Andreas bok Matrevolutionen övertygade mig verkligen för några år sedan. Men jag har inte orkat följa råden själv.

Min vikt har ökat stadigt sedan 25-årsåldern. Ska fylla 43 år i år. I julas visade vågen en bit över 100 kg. Lägligt nog körde Kostdoktorn en tvåveckors-challenge precis då och jag lyckades få min fru att delta tillsammans med mig. Hon hade inte behov av att gå ner i vikt men jag behövde hennes stöd, och det har gjort en fantastisk skillnad jämfört med mina tidigare försök att bromsa viktökningen.

Sedan vi körde Kostdoktorns challenge för ganska exakt ett halvår sedan har jag blivit av med 16 kilo och inget tyder på att det stannar där, om ca ett halvår tror jag att jag har nått ”normalvikt”. Både min fru och jag mår bättre än någonsin. Vi kommer utan tvekan att fortsätta äta LCHF resten av våra liv. Ett tips är att skaffa ekologiskt kött i storpack direkt från någon av alla gårdar som erbjuder det.

Stort tack till alla ni på Kostdoktorn, ni bidrar till en bättre värld!

Hälsningar,
Tobias

Kommentar

Kul att höra att du är så framgångsrik med LCHF, Tobias!

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 400 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Både min fru och jag mår bättre än någonsin” dök först upp på Kostdoktorn.

LCHF var det enda som hjälpte – hela intervjun

$
0
0

Advokaten Benjamin Kuo testade allt för att gå ner i vikt. Men ingenting fungerade… tills han fann LCHF.

Denna intervju har tidigare enbart varit tillgänglig på våra medlemssidor, men nu kan alla se den ovan – dela gärna.

Feedback

Detta är vad våra medlemmar har sagt om intervjun:

Tack Ben. Jag älskar dina råd – du har så rätt i att det gäller att ‘inte vara rädd och bara göra det’!
– Shirley

Väldigt inspirerande. Tack.
– Lena

Mer

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom andra intervjuer, föreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Populära videor just nu

BennettFung

Om intervjun

Innehållsförteckning

  0:15  Benjamins berättelse
  3:40  Fettlever
  8:10  Fördelen med en LCHF-vänlig läkare
10:00  Var inte rädd


Om videon: Inspelad februari 2016, Vail, Colorado, publicerad mars 2016.
Kamera: Max Thedeby, Isabel Savén och Simon Victor.
Ljus: Max Thedeby.
Ljud och klippning: Simon Victor.
Intervjuare: Andreas Eenfeldt.
Svensk text: Anna Karin Backman för Team Kostdoktorn.

Inlägget LCHF var det enda som hjälpte – hela intervjun dök först upp på Kostdoktorn.

”Det här är bara sunt förnuft”

$
0
0
Före och efter

Före och efter

I början av året hittade Mark den kostnadsfria tvåveckorsutmaningen på Diet Doctor. Det här är vad som hände när han och hans fru bestämde sig för att fullfölja den tillsammans:

Mejlet, översatt från engelska

LCHF i en värld av kolhydrater

Jag har varit inne på lågkolhydratdieter tidigare. Det typiska scenariot var inledande framgångar, men innan jag visste ordet av hade jag fallit av vagnen. Ibland räckte det med att någon informerade mig om de så kallade ”farorna” med min diet. Andra gånger föll jag för frestelsen när min familj och mina kollegor åt godsaker. Hur man än vrider och vänder på det berodde mina misslyckanden på utmaningarna med att äta LCHF i en kolhydratberoende omvärld.

Förra året, runt den här tiden (mitten av juli), hittade jag den här webbsidan. Jag anmälde mig till en gratismånad och under den månaden gick jag ner fem kilo, utan att strikt tillämpa måltidsförslagen. Vi laddade inför min dotters bröllop och det kändes fint att lätta några kilon. Livet återgick sedan till det normala och jag återgick till mina tidigare mat- och dryckesvanor. Jag hoppade av medlemskapet och var snart tillbaka på 146 kilo.

I januari i år besökte jag sidan på nytt. I ett utskick hade Diet Doctor erbjudit mig ytterligare en gratismånad och jag tog erbjudandet. Den här gången läste jag fakta och såg filmer tillsammans med min fru. Hon erbjöd sig att göra det här tillsammans med mig och vi hoppade på tvåveckorsutmaningen. Vi var glatt överraskade, både av den inledande viktminskningen och av recepten. De var lätta att följa och gav oss chansen att rivstarta vårt nya liv. Min fru behövde bara gå ner omkring åtta kilo och även om hon mådde toppen på kosten har hennes viktminskning gått mycket långsammare än min. Hur som helst, vi upplevde många andra hälsoförbättringar vid sidan om viktnedgången.

I början kände vi oss smått skyldiga. Det kändes som om vi åt så mycket kött när vi följde anvisningarna att äta tills vi var mätta. Vi kände att vi bidrog till att öka köttkonsumtionen. Mot slutet av de två veckorna märkte vi emellertid att vår aptit förändrades. Att äta fettranden på köttet och skinnet på kycklingen var så mättande, för att inte tala om de rejäla smörklickarna vi åt till våra grönsaker. Under den första veckan åt jag en gång fem kycklinglår, nu var jag nöjd med två. Vi tappade båda suget efter att småäta framför TV:n på kvällarna. Ibland kunde jag ändå frossa i fläsksvålar, men suget var ändå inte som när vi fortfarande åt kolhydrater.

Sedan 25 år hade jag medicinerat med Omeprazol (Losec) mot kronisk halsbränna. Jag har ett diafragmabråck som gjort mig beroende av medicinen, 20 mg per dag. Nå, under de två första veckorna märkte jag att jag inte plågades fullt lika mycket av min matsmältning. Jag började experimentera med min medicindos och är nu nere på ett piller i veckan, mot tidigare ett om dagen. Jag hoppas att kunna sätta ut medicinen helt och hållet med tiden, eftersom den medför obehagliga biverkningar.

Redan tidigt efter kostomläggningen noterade jag att jag inte längre kände mig gasig och uppsvullen efter att ha ätit. Jag hade ofta problem med gaser när jag fortfarande åt kolhydrater. De hörs sällan av numera (skämt…). Dessutom känner jag mig inte obekväm efter maten. Helt nyligen åt vi ute på en bättre köttrestaurang, tillsammans med vänner. När min fru och jag hade ätit upp vårt kött, de efterfrågade extra grönsakerna, vitlökssmöret och salladen var vi fullkomligt nöjda. Även om vi kände att vi unnat oss rejäla portioner var mättnaden inte obekväm. Många av de andra beklagade sig över hur proppmätta de var. Vi känner sällan på det viset, om vi inte fuskar och äter en kolhydratrik måltid.

Ja, vi fuskar ibalnd. När vi är bortbjudna försöker vi äta maten som bjuds. Det står mig oftast dyrt, jag blir däst, gasig och obekväm. Jag vill också påpeka att jag förstår att en stor del av den initiala viktnedgången var vätska. Mina ben brukade vara svullna vid dagens slut, mina strumpor lämnade djupa spår i mina vader. Nu ser mina ben smala ut igen och jag har sällan problem med svullna vader. Det är ytterligare en anledning till att äta som jag gör. Min fru och jag har inga problem att enas om att det är på det här sättet vi vill äta resten av våra liv.

Min fru gick ner sina åtta kilo på fem månader. Jag vill också berätta att hon tidigare led av restless legs syndrome, vilket helt försvann kort efter kostomläggningen. Hon ser fantastisk ut och känner sig likaså. Jag har i skrivande stund gått ner 23 kilo och har ytterligare 32 kilo att bli av med. Jag kommer att genomgå en höftledsoperation om ett par månader, viktnedgången har kommit som på beställning. Om man räknar på det kommer man fram till att jag gått ner hälsosamma 0,7 kilo per vecka. Det har skett i princip utan ansträngning. Visst, jag behöver uppbåda lite styrka när det vankas fika på jobbet, men för övrigt har det varit lätt. Ingen kalori- eller kolhydraträkning, ingen tung träning. Vi går på vattengymnastik eller simmar några gånger i veckan.

Tidigare har jag haft svårigheter att gå ner i vikt. Jag har avskytt min kropp. Obehaget i att vara överviktig i min ålder har varit deprimerande. Att inte fullt ut kunna delta i mitt eget liv har varit utmanande. Jag är 57 år och får nu tillbaka energi som jag trodde var försvunnen för länge sedan. Jag vet att jag kommer att fortsätta att gå ner i vikt och att saker och ting bara kommer att bli bättre. Mina blodvärden och mitt blodtryck förbättras hela tiden. Jag har skänkt bort alla mina skjortor i storlek 4XL och även de flesta i 3XL. Jag bär skjortor som jag inte kunnat ha på åratal och flera av dem börjar redan bli för stora! Jag ser fram emot att belöna mig med en helt ny garderob.

Jag vill påpeka en sak gällande alkohol. Alkohol innehåller många tomma kalorier. Jag hade perioder av snabb viktminskning, men också perioder när det stannade upp helt. Platåerna tycktes komma när jag hade tagit lite för många drinkar. Var medveten om att ju striktare du är här, desto snabbare kommer resultaten.

Förutom lite kronisk smärta på grund av mina förslitna höfter och ett diskbråck, känner jag mig toppen. Jag är helt säker på att fortsatt viktnedgång kommer att vara gynnsamt för de tillstånden, tillsammans med de operationer jag ska genomgå inom kort.

Jag trodde aldrig att jag kunde bli mannen som bara äter två gånger per dag, experimenterande med periodisk fasta, eftersom jag helt enkelt inte är hungrig. Jag trodde aldrig att jag kunde bli mannen som stadigt går ner i vikt utan en plågsam diet och massiv träning därtill.

Jag är så tacksam över att ha funnit det här sättet att äta, jag njuter av filmerna som ingår i mitt medlemsskap och läser mycket på ämnet. Många av våra vänner är intresserade av vad vi har att berätta om vår nya livsstil och vi delar gärna med oss. Det här är bara sunt förnuft; det är så här vi är menade att äta. Det är så lätt, gott och motiverande. Jag ser fram emot att få dela med mig av ytterligare ”efter-bilder” om ett år.

Tack, doktor Andreas och tack till hela ditt team.

Hälsningar,
Mark Jefkins

Kommentar

Att få med sig familj och vänner är ett bra sätt att få stöd och nå framgång. Gratulationer till er nya livsstil!

Din berättelse

Har du en framgångshistoria att dela med dig av här? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till mig på andreas@kostdoktorn.se. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är ok att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa dig.

Nedan kan du läsa och se hur du kan göra om du vill testa själv, samt historier från många andra som testat.

Mer

Jason Fung
Dodssugen-pa-att-ata


Över 380 tidigare framgångshistorier

Kursvideo

Hur du äter LCHF - presentationsbildEric Westman

Video - Hur insulin styr din vikt3De 5 bästa tipsen för vikten

Inlägget ”Det här är bara sunt förnuft” dök först upp på Kostdoktorn.

De 8 bästa viktminskningsknepen

$
0
0

WLH

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Alla älskar bra knep. Det finns sätt att gå ner i vikt som inte har med kost eller träning att göra. Trots att insulin är den största orsaken bakom fetma finns det många knep man kan ta till för att göra bra matval.

Här är mina 8 bästa viktmningskningsknep:

8. Maträtternas följd

När vi är hungriga vill vi först äta den mat som kommer ge största möjliga mättnad på minsta möjliga tid. En stor skål med pasta, bröd, pommes frites ser alla mycket lockande ut när vi är hungriga. Denna typ av mat innehåller mycket kalorier, varför hjärnan dras till dem när man är hungrig. Så ett enkelt knep för att undangå detta faktum är att se till att äta de nyttigaste maträtterna först.

SoupSaladSe till att dricka mycket innan måltid. Det är vanligt att man misstar hunger för törst. Så börja måltiden med ett stort glas vatten. Ett annat alternativ är att dricka en stor kopp varm buljong.

För det andra, ät grönsaker innan huvudmålet. Detta fyller ut magen med näringsrika grönsaker som gör dig mindre hungrig. Grönsaker stimulerar mycket mindre insulin och är mycket mindre fetmande än annan typ av mat. Man kan även äta en stor mängd grönsaker utan att få i sig många kalorier och när magen tänjs ut signalerar det till hjärnan att du är mätt.

När vi äter en måltid med flera rätter så serveras ofta soppa och sallad först. Pommes serveras sällan eller aldrig först. Men om allt skulle serveras på en gång, så skulle många börja med pommes för att det ser mer lockande ut när vi är hungriga (på grund av stor kaloridensitet). Så ät din sallad först.

7. Ät långsamt

Det tar tid innan vi känner oss mätta efter att ha påbörjat en måltid. Om du äter snabbt finns det inte tid för din kropp att registrera maten som kommit in och att du på grund av det inte längre är hungrig. Ett knep att ta till är därmed att äta långsammare. Att tugga maten ordentligt är ett annat sätt att äta långsammare.

SoupSalad-1Under den tidigare delen av förra seklet var en populär viktminskningsmetod (som Horace Fletcher – den store tuggaren – kommit på) att tugga varje matbit 100 gånger.

Det var en mycket populär metod ett tag, och visade sig vara framgångsrik. Men den tog upp väldigt mycket tid. Det var förmodligen den stora anledningen till att dess popularitet minskade. Vem har tålamod att låta en måltid vara en timme?

Folk försöker ofta upprepa gamle Fletchers metoder. Det finns dieter som går ut på att man ska ta tid på hur lång tid det tar för en att tugga. En matbit var femte minut. Och tugga den 50 gånger. Samtliga metoders mål är att få dig att äta långsammare. Problemet är att de är för framgångsrika, och tar för lång tid, och därför fortsätter folk inte med dem i längden.

Trots detta är det ett värdefullt knep. Vi har alla upplevt detta såklart. Exempelvis när det tar lång tid innan maten serveras på restaurang. Och vi har nog alla upplevt att när det tar lång tid efter att ha ätit soppa, sallad och förrätt innan huvudrätten serveras har vi hunnit bli mätta innan den serveras. Därför är det viktigt att låta måltiderna ta tid.

Du behöver inte låta varje måltid ta en timme, men försök åtminstone sakta ner den. Återigen, det är vanligt att vi gör precis tvärtom när vi är hungriga. Vi slukar maten på två sekunder.

6. Handla aldrig mat när du är hungrig

Detta är rätt uppenbart. När vi är hungriga blir vi sugna på lättsmält mat med många kalorier. Jag köper sällan kakor. De enda gångerna som jag har gjort det under de senaste fem åren är när jag handlat mat och varit hungrig. Även om jag är medveten om detta i stundens hetta, så är det väldigt svårt att motstå. Som tur är så kan jag göra schemaändringar så att jag kan handla efter att jag har ätit.

5. Använd en mindre tallrik

smaller_plate500Mindre tallrikar hjälper oss att övertyga våra hjärnor om att vi ska sluta äta. Vuxna brukar använda externa signaler för att reda ut när de ska sluta äta. Intressant nog är det inte så för barn, som istället lyssnar inåt.

I takt med att vi åldras så förlorar vi många saker – vår oskyldighet, vårt utseende, vårt hår. Vi förlorar också förmågan att lyssna på kroppen när den säger åt oss att sluta äta. Efter år av att alltid äta allt som ligger på tallriken har vi lärt oss att förlita oss på sådana saker för att säga åt oss när vi bör sluta äta. Barn äter tills de är mätta. Vuxna äter tills allt på tallriken är uppätet. Som tur väl är kan vi använda detta till vår fördel nu, och använda mindre tallrikar.

4. Det vi inte ser blir vi inte påminda om

Ha inte snacks och ohälsosam mat lättillgänglig. Hunger är en sinnesstämning. Vi kanske inte är verkligt hungriga, men åsynen och doften av underbar mat gör oss hungriga. Det rör sig inte om voodoo, utan ett välkänt fenomen som jag tidigare pratat om. Så det enklaste sättet är att inte ta hem mat som är ohälsosam. Det blir till exempel lättare att fasta om man inte befinner sig i köket.

3. Ät bara vid måltider

Det största felet vi kan göra är att tro att konstant ätande kommer få en att gå ner i vikt. Den enda anledningen till att vi tror på detta är att vi hela tiden blir tillsagda att det är så. Men tänk efter. Hur kan konstant ätande få en att bli smal? Det är ungefär som att påstå att man får smutsiga händer av att hela tiden gå runt och tvätta dem. Här är den sensationella nyheten: Går du runt och äter hela tiden kommer du att bli tjock, Sherlock!

Ett liknande trick är att enbart äta när man sitter ner vid ett bord. Då blir man medveten om vad man äter. Vi ska inte gå runt och vaneäta. Vi ska äta för att vi är hungriga. Eller för att vi njuter av måltiden. Ät för att du vill äta. Inte per automatik. Detta sker så klart hela tiden. Att äta på bio. Framför TV:n. Varenda gång vi går förbi en kiosk som säljer donuts. Om du inte är hungrig ska du inte äta. Det kommer inte göra dig smalare. Faktum är att om du ignorerar hunger så kommer den snart försvinna när kroppen börjar äta av sitt egen fett.

2. Se till att sova bra

Fetma är en hormonell obalans, inte kaloriobalans. Det är det som gör att för lite sömn kan få en att gå upp i vikt, eftersom det kan röra till våra hormoner och orsaka viktuppgång. Trots allt kommer inte sömnbrist att tillföra varken kalorier eller kolhydrater. Och trots detta är det faktum att sömnbrist leder till viktuppgång välkänt. Alla teorier om fetma som inte accepterar detta faktum är ofullständiga.

GoodNightSleep-800x368Det hormonet som det rör sig om här är dock inte insulin. Det är kortisol, stresshormonet. För mycket kortisol kommer göra dig tjock precis som för mycket insulin gör dig tjock. Då många av oss har sömnbrist, så är rådet att se till att få ordentligt med sömn bra för alla.

Detta innebär inte per automatik att du behöver sova åtta timmar per dag. Många behöver mycket mindre sömn och att då försöka tvinga sig att sova när man inte är trött kan vara lika dåligt som sömnbrist.

Mitt bästa viktminskningsknep

Ät inte. Med andra ord, periodisk fasta. Det är naturligt. Det är gratis. Det är enkelt. Du kan göra det närsomhelst, varsomhelst. Du kan göra det hur länge du än vill (om du behöver gå ner i vikt).

Fungerar det? Självklart. Äter du inte så kommer du garanterat gå ner i vikt.


Jason Fung

Tidigare med dr. Jason Fung

Hur du fixar din trasiga metabolism genom att göra precis tvärtom

Misslyckandet för The Biggest Loser och succén med den ketogena studien

Varför termodynamikens första huvudsats är högst irrelevant

Video

De 5 bästa tipsen för viktenTaubes

Fungfung

jonsson

Mer med dr Fung

Dr Fung har sin egen blogg på intensivedietarymanagement.com. Han är också aktiv på Twitter.

Hans bok The Obesity Code är tillgänglig på Bokus.

obesitycode-400x554

Inlägget De 8 bästa viktminskningsknepen dök först upp på Kostdoktorn.

”Det var så otroligt lätt!”

$
0
0

Bennett

Stephen Bennett var trött på att vara trött. Han orkade inte ens leka med sina barnbarn. Så han började söka efter svar på hur man går ner i vikt och blir frisk, och snart stötte han på LCHF.

På kort tid ökade hans energi, han gick ned 30 kilo och kunde sluta med sina mediciner. I denna ärliga intervju delar han med sig av sina erfarenheter – och vad han önskar att han hade vetat tidigare.

Du kan se hela intervjun på våra medlemssidor:
”Det var så otroligt lätt!” – intervju med Stephen Bennett


Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom andra intervjuer, föreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Feedback

Detta är vad våra medlemmar har sagt om intervjun:

Fantastiskt, tack så mycket för att du delar med dig av din berättelse!
– Debra

En rörande berättelse. Tack för att du delar med dig, Stephen Bennett.
– Dolores

Andra framgångshistorier

TommyColclasure

brennerHughes

iveymiller

Mer

LCHF för nybörjare

Snabbkurs i diabetes

Inlägget ”Det var så otroligt lätt!” dök först upp på Kostdoktorn.

Viewing all 1426 articles
Browse latest View live